Vårdnadstvist advokat
Inledande om familjerättsliga tvister
Familjerätt är ett samlingsbegrepp för olika rättsområden som juridiskt reglerar relationen mellan familjemedlemmar. Till familjerätten hör bland annat Sambolagen, Äktenskapsbalken, Föräldrabalken, Lagen om registrerat partnerskap samt Ärvdabalken.
Familjesammanhållningen är för många en central del av den personliga identiteten, och inte sällan något av det viktigaste vi har. Trots detta kan saker hända, relationer kan förändras och konflikter kan uppstå. Dessa konflikter är vanligtvis förenade med komplexa juridiska problemställningar varför det rekommenderas att ni rådfrågar en advokat eller jurist med särskild kompetens inom familjerätten.
Så kan till exempel vara fallet om det uppstår oförenliga synsätt avseende hur den gemensamma egendomen ska fördelas efter en separation. Detsamma kan gälla fördelningen av kvarlåtenskapen efter en älskad familjemedlem, som väntat eller oväntat gått bort. Saken försvåras dessutom ofta av att parterna efter en lång historik kan ha starka känslomässiga uppfattningar om vad som är rätt eller fel.
En av de mer vanligt förkommande konflikter i samband med en skilsmässa eller separation är frågor som avser de gemensamma barnen. Tvisten kan avse vart barnen ska bo, vart barnen ska gå i skola samt hur ofta barnen ska få träffa respektive förälder. Om ni som föräldrar inte kan komma överens på egen hand eller med hjälp av socialnämnden kan en så kallad vårdnadstvist uppstå. Det är då upp till domstolen besluta om ensam eller gemensam vårdnad om ert barn, vem som ska vara barnets boendeförälder samt i vilken omfattning umgänge ska ske. Vid sin bedömning utgår domstolen alltid från barnets bästa.
Kostnaden för ett ombud kan omfattas av rättsskydd eller rättshjälp. Rättsskydd kan du få via din hemförsäkring. När det gäller vårdnadstvister krävs dock att du och din före detta partner har varit separerade i minst 1 år. Rättskydd kan beviljas i olika omfattning beroende på din inkomst, skulder och antal barn för vilka du är skyldig att betala underhåll.
Vi på Guard Advokater har en gedigen erfarenhet av familjerättsliga mål. Vi hjälper gärna till med allt från vårdnadstvister, äktenskapsförord, skilsmässor, testamenten, bouppteckningar, samboavtal och arvsfrågor.
Välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri konsultation.
Vårdnadstvist
Föräldrar som är gifta med varandra blir automatiskt vårdnadshavare när barnet föds och får därigenom gemensam vårdnad över barnet. Vårdnaden blir också gemensam om föräldrarna gifter sig efter att barnet har fötts.
I ett samboförhållande blir modern ensam juridisk vårdnadshavare för barnet, vilket med juridisk term benämns enskild eller ensam vårdnad. För att vårdnaden i ett samboförhållande ska bli gemensam krävs först att fadern vänder sig till familjerättsenheten på socialtjänsten för att få sitt faderskap fastställt, därefter ska en ansökan om gemensam vårdnad undertecknad av båda föräldrarna ges in till tingsrätten.
Som regel gäller gemensam vårdnad även efter en skilsmässa eller separation. Emellertid finns situationer när gemensam vårdnad inte kan anses vara förenligt med barnets bästa. Om en förälder har utsatt barnet eller den andra föräldern för hot eller våld kan denne anses olämplig som vårdnadshavare. Det kan också finnas sådana allvarliga samarbetssvårigheter mellan föräldrarna att det går ut över barnen eller barnet. I sådana fall kan det vara bäst för barnet eller barnen att en av föräldrarna anförtros ensam vårdnad.
Lag om informationssamtal
Sedan den 1 mars 2022 har en ny lag om informationssamtal trätt i kraft. Lagen innebär att föräldrar som är oense kring vårdnad, boende eller umgänge om sina barn, ska ha ett informationssamtal hos kommunens familjerätt, innan en tvist i domstol ska inledas.
Syftet med lagen är att minska antalet tvister om vårdnad, boende och umgänge som tas upp i domstol, genom att erbjuda föräldrarna en möjlighet att diskutera frågorna i ett samarbetsinriktat och konstruktivt forum.
Enlig lagen ska kommunens familjerätt kalla er föräldrar till ett informationssamtal om ni är oense kring vårdnad, boende eller umgänge om era barn. Samtalet ska äga rum inom fyra veckor från det att ni föräldrar begär det. Under samtalet kommer ni att informeras om alternativ till en domstolsprocess, som exempelvis samarbetssamtal eller medling.
Syftet med samtalet är inte att fatta ett beslut om vårdnad, boende eller umgänge, utan ge er föräldrar möjligheten att diskutera frågorna och försöka komma överens utan att behöva ta ärendet till domstol. Om samtalet inte leder till en lösning som alla parter är nöjda med, kan ärendet fortfarande tas upp i domstol.
Det är viktigt att påpeka att lagen om informationssamtal endast gäller föräldrar som är oense kring vårdnad, boende eller umgänge om sina barn. Om båda föräldrar är överens i frågan behöver nu inte delta i ett informationssamtal.
Om ni som föräldrar är oeniga i fråga om vårdnad och inte kan komma överens på egen hand eller med hjälp av familjerätten kan en så kallad vårdnadstvist uppstå. Vanligtvis hamnar en vårdnadstvist i domstol och benämns sedermera som ett vårdnadsmål. Det absolut bästa för barnet är givetvis om föräldrarna kan komma överens på frivillig väg, men om inte det är möjligt kan det vara nödvändigt att få saken prövad av en utomstående part.
Vid en vårdnadstvist i domstol är det viktigt att argumentera varför du som förälder ska beviljas ensam vårdnad. Domstolsprövningen utgår alltid från barnets bästa. På Guard Advokater har vi lång erfarenhet av vårdnadstvister och bistår gärna dig i en förestående vårdnadstvist.
Kontakta oss för en första kostnadsfri rådgivning. Vi skapar oss en bild av tvisten och kan ge konkreta råd kring hur du kan gå vidare. Vi har kontor i Stockholm men kan även bistå dig som bor i en annan del av landet.
Hur handläggningen av vårdnadstvister går till
Om du väljer att anlita oss på Guard Advokater är det första steget i processen att ha ett inledande möte. Vi skapar oss en bild av vårdnadstvisten och får fram dina önskemål. I nästa steg skickar vi ett brev till den andra föräldern där vi redogör för ditt önskemål gällande vårdnad. Om den andra föräldern inte går med på dina krav skickar vi en ansökan om stämning till tingsrätten där vi framför dina ståndpunkter och yrkanden.
Efter att stämningen inkommit till tingsrätten kallar domstolen till muntlig förberedelse. Under detta sammanträde får ni som parter, dvs. du och den andra föräldern, redogöra närmare för er sak. Syftet med den muntliga förberedelsen är att domstolen ska få klarhet i om det går att nå en överenskommelse i vårdnadsfrågan på frivillig väg.
Om ni inte lyckas enas under den muntliga förberedelsen kan tingsrätten förordna om att ni ska närvara på samarbetssamtal hos socialtjänsten eller medling hos en utsedd medlare. Ibland kan det dock vara så att ett samarbetssamtal redan skett innan sammanträdet i domstolen utan att ni lyckats enas i frågan. För det fall kan tingsrätten inhämta en utredning.
En begäran om utredning ges till familjerättsavdelning på socialtjänsten som ska utreda vad som är bäst för barnen. Utredningen presenteras sedan för tingsrätten. Familjerättens utredning kan bli en långdragen process, som vanligtvis tar upp till 6 månader. Under tiden kan antingen föräldrarna komma överens om en tillfällig lösning om vårdnad, boende och umgänge eller så kan tingsrätten fatta ett tillfälligt beslut, även kallat interimistiskt beslut om vårdnad, boende och umgänge tills dess att utredningen är färdigställd.
Tingsrätten kommer att sätta ut ärendet till huvudförhandling när familjerättens utredning är klar och om parterna fortfarande är oense. Det är då upp till parterna under rättegången att presentera bevisning och argument för vad som är bäst får barnet. Det är sedan upp till tingsrätten att fatta ett beslut och hitta balansen mellan barnets vilja och barnets bästa.
Barns boende
Om ni som föräldrar har gemensam vårdnad om era barn kan barnen bo växelvis hos er båda eller stadigvarande hos en av er. Vid bedömningen av var barnet ska bo ska domstolen ta hänsyn till vad som är bäst för barnet.
Det bästa för barnet anses i de flesta fall vara att ha en nära och god relation med båda sina föräldrar. Om det finns en risk att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp, eller barnets fysiska och psykiska välbefinnande och utveckling riskerar att skadas, kan istället barnets bästa vara att barnet bor stadigvarande hos den ena föräldern.
Frågan om barnets boende är inte alltid lätt att lösa. Oavsett vad som blir lösningen kan barnet vara folkbokfört på en adress och därmed även ha en postadress. Den förälder hos vilken barnet är skriven kallas för Boföräldern och den andra kallas då för Umgängesföräldern, vilket även gäller vid växelvist boende.
Om ni som föräldrar har gemensam vårdnad om barnet har Boföräldern inte rätt att flytta till en annan ort med barnet utan att den andra föräldern godkänner det. Vart barnet är folkbokfört ligger till grund för var barnet ska gå i skola eller på förskola.
Barns rätt till umgänge med sina föräldrar
Umgängesrätt innebär att när en av föräldrarna har fått ensam vårdnad har barnet rätt att umgås med föräldern som han eller hon inte bor med. Det är ett flertal omständigheter som beaktas vid utformningen av umgängesrätten och dess omfattning, exempelvis barnets ålder, tidigare umgänge, hur långt ifrån föräldrarna bor eller om det föreligger ett missbruk. Samtliga faktorer tas med i bedömningen och påverkar hur mycket umgänge som ska äga rum mellan barnen och föräldern.
Det bästa för barnet är om föräldrarna kan komma överens på frivillig väg om hur umgänge ska se ut. Om familjerätten inte kan bistå med hjälp, kan en domstol istället besluta om umgänge. Ett barn har alltid rätt till umgänge med den förälder barnet inte bor tillsammans med. Umgänget är till för att tillgodose barnets intresse och behov. Det föreligger alltså inte en skyldighet för den förälder som barnet inte bor tillsammans med att utöva umgänge med sitt barn.
Umgängessabotage
Med umgängessabotage menas att den förälder som har ensam vårdnad om barnet, aktivt motverkar att den andra föräldern ska få träffa barnet. Ibland kan det finnas skäl till att föräldern motverkar ett umgänge, men för det fall det saknas tillräcklig grund för att motsätta sig ett umgänge kan den motvillige föräldern förlora rätten till att ha barnet boende hos sig eller vårdnaden.
Frågor och svar om vårdnadstvist
Är förälder samma sak som vårdnadshavare?
Nej, det måste inte vara så. Däremot är det mycket vanligt att föräldrarna är barnens vårdnadshavare.
Kan vårdnadstvist innebära att syskon delas?
Det är mycket ovanligt att syskonen delas efter en vårdnadstvist. Men det förekommer och då främst om barnen redan bott hos varsin förälder under längre tid.
Kan misshandel räcka för ensam vårdnad?
Ja, om din partner har misshandlat ert gemensamma barn.
Nej, om din partner har misshandlat dig behöver detta inte påverka personens rätt till gemensam vårdnad eller umgänge med barnet.
Innebär gemensam vårdnad alltid att barnet bor halva tiden hos varje vårdnadshavare?
Nej, gemensam vårdnad innebär enbart att bägge parter har det juridiska ansvaret för barnet. Detta oavsett var barnet bor eller hur umgängestiden fördelas mellan vårdnadshavarna.
Får mamman alltid ensam vårdnad om föräldrarna inte är gifta när barnet föds?
Om föräldrarna är gifta när barnet föds blir bägge vårdnadshavare. Om föräldrarna inte är gifta när barnet föds får mamman automatiskt ensam vårdnad.
Gifter sig föräldrarna vid ett senare tillfälle kommer bägge få vårdnaden förutsatt att inte tingsrätten av någon anledning utsett förordnade vårdnadshavare.